Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

Слюсар з ремонту автомобілів. Робота представника цієї слюсарної спеціальності знаходить широке використання в усіх галузях, де використовують машини. Кожна машина являє собою складну технічну систему, яка складається із багатьох деталей і вузлів, що взаємодіють між собою в процесі роботи. Але і найдосконаліша машина під впливом робочих навантажень і навколишнього середовища з часом потребує ремонту. Несправності (знос) деталей та вузлів призводить до серйозних недоліків у роботі машини або повністю виводить її з ладу.

Допоможе в цій ситуації автослюсар. Від його кваліфікації, від уміння передбачити малопомітні ознаки відхилень у роботі машини залежить дуже багато. Тільки він здатен передбачити наслідки і врятувати машину, а разом із нею і водія. У роботі автослюсаря, вдало поєднується фізична і розумова праця.

В обов’язки автослюсаря входить: – профілактичні огляди машини; – поточний ремонт та наладка; – планові попереджувальні ремонтні роботи; – термінові ремонтні роботи, спричинені аварійними поломками. Виявлення причин несправностей – дуже копіткий і відповідальний етап у роботі автослюсаря. Правильна діагностика дозволяє запобігти дуже складним та об’ємним розбирально – складальним роботам, скорочує час ремонту. Тому автослюсар повинен не тільки добре знати їх устрій, а також мати добре розвинене просторове уявлення, що дозволить чітко уявити передачу руху у механізмі.

Автослюсар повинен добре знати: призначення і устрій вузлів автомобіля, правила розбирання і складання вузлів, типові несправності машини та способи їх усунення, технологію ремонту деталей вузлів, устрій універсальних і спеціальних пристроїв і інструментів для технічного обслуговування і ремонту автомобілів.

Повинен вміти: – знімати та встановлювати системи, механізми, агрегати автомобілів; – розбирати та збирати вузли; – виконувати підгонку деталей при зборці; – ремонтувати насоси, вентилятори, компресори, газорозподільні механізми, прибори електроустаткування; – виконувати операції технічного обслуговування.

Для цього автослюсарю треба розвивати такі якості: спостережливість, уважність, творчий підхід до рішення проблем, гостроту зору та слуху, чуттєвість пальців рук, дар передбачення неполадок та їх попередження і усунення. Для успішного оволодіння цією професією необхідні знання з хімії, фізики, креслення.

Залишити відповідь

%d bloggers like this: