Кухар

ХАРАКТЕР РОБОТИ

Кухар – це не тільки давнішня, але і вічна професія. Без їжі людина не може існувати ні на землі, ні на морі, ні в космосі, тому професія кухаря потрібна людині постійно. Обов’язки кухаря: готувати, оздоблювати і порціонувати різноманітні страви з овочів, грибів, риби, м’яса, птиці, субпродуктів, перші страви, страви з круп, солодкі страви, напої, страви з яєць та сиру, борошняні вироби. У кухаря для приготування страви  є 4 основних смаки: солодкий, кислий, солоний, гіркий. Поєднуючи  їх, використовуючи широку гаму пахощів та ароматів, майстер-кухар готує страви, які впливають на емоційну сферу  людини.

Технологічний процес приготування їжі складається з кількох стадій та операцій. Кухар, насамперед, виконує такі операції:   прийом  сировини,  її  переробка, зберігання продуктів; приготування холодних закусок, гарячих страв, випічка з борошна; оформлення страв для їх роздачі. Види праці: ручна, механізована, автоматизована; одиночне чи масове виробництво.

УМОВИ РОБОТИ

Предметами праці кухаря є харчові продукти та напівфабрикати. Засоби праці кухаря –  кухонний інструментарій та обладнання.

Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку.     Винахідливість, тонкий естетичний та художній смак, знання законів поєднання кольорів, форми продуктів дає можливість кухарю витончено, зі смаком оформити страву.

МЕДИЧНІ ОБМЕЖЕННЯ

Професія кухаря протипоказана людям, які страждають: серцево-судинними захворюваннями, ревматизмом, шкірними захворюваннями, запамороченням, нервово-психічними захворюваннями, легеневими захворюваннями: туберкульоз, хронічна пневмонія, бронхіт, ларингіт, тонзиліт, гіпертонія, виразкові хвороби, гастрит, коліт, захворювання нирок і сечовивідних шляхів, цукровий діабет.

 РИНОК ПРАЦІ

Професія кухаря дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю та працювати у закладах ресторанного господарства, кулінарних цехах супермаркетів, на підприємствах.

ВИМОГИ ДО ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ

Сучасний кухар – це одночасно професіонал, художник, дієтолог, психолог і, навіть, чарівник. Він повинен володіти тонкими смаковими відчуттями та добре розвинутим почуттям міри; має бути швидким, спритним, зібраним, відчувати форму, лінію, колір.

Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об’єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну, оперативну пам’ять.

Особисті якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність

ПЕРСПЕКТИВИ

Шеф-кухар підприємства громадського харчування, завідувач їдальні, кафе, бару, ресторану.

СПОРІДНЕНІ ПРОФЕСІЇ

Кондитер, пекар.

https://youtu.be/zwAHXxvPv18

https://www.youtube.com/watch?v=jPv5JrphZG4

ВІДЕО   Майстер-клас  “Старовинні рецепти української кухні.”

Залишити відповідь

%d bloggers like this: