Вміння управляти – талант, який треба розвивати!

Роль учнівського самоврядування набуває неабиякого значення в сучасному суспільстві, яке досить стрімко розвивається. Навчитися учнів жити і працювати в умовах демократії – вимога часу. Безперечно, навички управління суспільством стануть надбанням людини. Вміння управляти – талант, який треба розвивати.
4 квітня 2017 року в ДНЗ «Професійно – технічне училище №14 м. Нова Каховка» відбувся День учнівського самоврядування. Захід проводився з метою пропагування серед учнівської молоді основних засад місцевого самоврядування, формування активної життєвої позиції учнів та реалізації їх лідерського потенціалу, виховання інтелектуально і духовно розвиненого підростаючого покоління – майбутнього нації.
У Дні учнівського самоврядування взяли участь лідери учнівської ради, учні та всі бажаючі. Напередодні, кандидати на посаду директора взяли участь у виборах, озвучили свої передвиборчі програми. У кожного з них була своя група підтримки. У чесній боротьбі перемогу отримала учениця гр. К-16 Шестак Юлія, яка і сформувала команду.
Весь навчальний процес училища в цей день проходив під чітким контролем дублерів адміністрації навчального закладу, а саме:
Директор – Шестак Юлія
Заступник директора з навчально – виховної роботи – Гордіян Едуард (гр. ЕА-14)
Заступник директора з навчально – виробничої роботи – Пугачова Ірина (гр. НГ-16)
Старший майстер – Політанський Дмитро (гр. ВШП-16)
Комендант гуртожитку – Гасанова Христина (гр. К-16)
Помічник директора з АГЧ – Землянівський Олег (гр. ЕА-16)
Практичний психолог – Кіндра Тетяна (гр. НГ-16)
Робочий день розпочався з апаратної наради. Заступник директора з НВР Піндак Світлана Володимирівна привітала учнів із Днем учнівського самоврядування та побажала лідерам успіхів. Апаратну нараду продовжила Шестак Юлія, член учнівської ради, яка виконувала відповідно до визначених повноважень функціональні обов’язки директора училища. Юлія ознайомила представників учнівського самоврядування із Планом Дня самоврядування.
Юнаки та дівчата мали можливість спробувати себе в ролі педагога, зрозуміти і відчути, як це – бути педагогом, майстром виробничого навчання, заступником директора та навіть директором.
І для того, щоб уроки проходили у нормальному режимі, потрібна була ретельна підготовка. Заздалегідь «майбутні вчителі» ознайомилися з навчальним матеріалом, який вони повинні дати учням. Самостійно складали конспекти уроків, підбирали цікавий матеріал. Отже, «майбутні вчителі» проявили неабияку наполегливість і старанність, щоб підготуватися до уроків. Адміністрація перевірила учнів, що запізнюються, після чого запросила їх на нараду при директорі, де визначили шляхи подальшої роботи з ними. На великій перерві усі учні вийшли на веселу зарядку на свіжому повітрі, яку проводив Нікітін Данило (гр.ЕА-14). Вже стало традицією представникам учнівського самоврядування проводити урок з VIP групою – педколективом училища. Викладачі і майстри в\н перевтілились в учнів, наслідуючи їх норми поведінки. Усі з великим нетерпінням чекали цього дня та хвилювалися. Але, як потім з’ясувалося, хвилюватися було нічого. Уроки сподобалися, бо все проходило цікаво і захоплююче.

Завершився День самоврядування в училищі підсумковою лінійкою керівників та лідерів учнівського самоврядування, під час якої вони поділилися враженнями про захід, обговорили результати своєї діяльності. Досягнення цього дня стали безцінним досвідом, залишивши в нашій пам’яті незабутні враження і спогади на все життя.

%d bloggers like this: