Навчання під звуки війни (репортаж подій з перших вуст)

    Кіра, ІІ курс (професія « Кухар. Кондитер»), м.БЕРИСЛАВ
Мабуть колись, коли матиму поважний вік, я сидітиму на терасі власної затишної кав’ярні, питиму запашну каву із тістечками власного виробництва, милуватимусь мирними краєвидами і розповідатиму онукам про жахливі сторінки свого життя під час війни, у тому числі і про те, як я продовжила набувати омріяну професію, і з якими викликами долі мені довелося зустрітися.
     Війну я зустріла першокурсницею, практично відразу моє місто опинилося в окупації, але тоді ще не було проблем зі світлом, практично не було і з інтернетом, тому , загартовані «пандемічною дистанційкю» , ми впевнено закінчили свій рік навчання у звичній для нас формі.
     Новий навчальний рік не обіцяв нічого гарного , ба більше – ми не розуміли, чи зможемо взагалі навчатися, адже в кінці вересня Херсонщина «вашла в састав расії». З розумінням усіх складнощів, з поставленою короткостроковою метою таки стати хорошисткою, я приступила до роботи .
     Усе це тривало до тих пір, поки над нашою п’ятиповерхівкою не розірвалася на маленькі шматочки ракета та не пошкодила нашу квартиру. У надії на мінімальний спокій і безпеку , моя родина вирішує переїхати на деякий час за місто, до бабусі з дідусем.
      Я працювала з усіх сил: складала конспекти, переглядала навчальні відео, виконувала усі практичні завдання, читала твори, багато готувала ( бо у підсвідомості сформувалося стійке відчуття, що щось буде таки, що остаточно завадить мені навчатися і , на жаль, я не помилилися)
Шостого листопада, зранку, окупанти підірвали усі вежі з електромережами .
     І ось тут мене накрило. Мої амбіційні плани на очах рушилися. Не буду детально описувати свій тодішній стан, але найбільше почуття, яке мене огорнуло – це ЗЛО. Проклята країна – агресорка, прокляте її недовійсько, усі «… і мертві, і живі, і ненароджені…» росіяни відповідатимуть за все і перед справедливим судом, і перед судом Господнім за усі вчинені злочини!
     Одинадцятого листопада нас деокупували … Ми переїхали знову в місто. Я була щаслива, але це нічого не змінювало , бо у нас і досі не було світла… На якийсь час я випала з навчання, та продовжила шукати можливість хоча б отримувати завдання. І я її знайшла! Бо ж тут, у місті, уже були наші захисники, які люб’язно ділилися зі мною своїм інтернетом , а ще мої рідні, переживаючи за мене, за наше з братом навчання, придбали акумулятор, через який я підключала ноутбук і працювала, на вечір ми його заряджали через генератор, але була проблема з бензином…
У грудні вже з’явився наш рідненький український зв’язок. Попри усі мої зусилля, завдань накопичилось стільки, що я просто розплакалась від безсилля.
     Перші чотири доби своєї роботи зовсім не пам’ятаю, бо працювала на виснаження – схудла на декілька кілограмів і була схожа на їжачка. Але мене гріли думки про поставлену мету , які підтримувалися невеликими (але приємними) заохоченнями у матеріальному плані від адміністрації мого училища, а ще – підтримка викладачів, систематичне спілкування з майстром і класним керівником. І попри усе я таки мала непогані оцінки і викладачі з розумінням ставилися до моїх проблем.
     Але «руський мір» продовжував свою чорну справу. Обстріли ставали щодня інтенсивніші, і в один прекрасний день прилетіло і у мій багатостраждальний будинок . Наша квартира постраждала найбільше.
Звичайно, залишатися там ми уже не могли. 16 грудня моя родина евакуювалася, наразі я перебуваю в Дніпропетровській області, де маю можливість нормально існувати і навчатися.
     І ВУАЛЯ ! ККЗ написане без інтернету, усі «хвости» відпрацьовані, усі практичні виконані, усі твори прочитані!
     Наприкінці семестру у нас відбулася класна година і вже там я дізналася від класного керівника, що я … хорошистка !
     Мій допис не просто про навчання, він – про моє гартування як людини , як громадянки своєї Батьківщини, як (не побоюся цього слова) борця, бо я дійсно борюся: з викликами долі, зі своїм психологічним станом, зі своїм «не хочу» і «не можу», з постійною загрозою життя ( мав рацію Кобзар, ох мав, коли сказав: « Борітеся – поборете»!)
     Отож продовжую «лупати сю скалу» , бо далі – мій тернистий шлях до довгострокової мети, моя перемога над собою і наша велика Перемога над ворогом!
     Артем, І курс, (професія « Електромонтер з ремонту
і обслуговування електроустаткування. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» ), ПОЛЬЩА
     Свій навчальний заклад я полюбив, бо навчатися тут мені не складно. Однак найбільше подобається те, що предмети пояснюються доступно, є можливість отримати індивідуальну консультацію з викладачем у будь-який час (інколи навіть пізно вночі), і особливим відкриттям для мене стала фізика, яка є профілюючим предметом для моєї майбутньої професії. А ще хочу подякувати Марині Миколаївні, своїй класній керівниці, яка вчить не опускати руки і щодня нас підбадьорює та заохочує до праці.
     Артур, І курс, (професія « Електромонтер з ремонту і обслуговування електроустаткування. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» ), ЛЬВІВСЬКА обл.
     До війни я жив у Новій Каховці, навчався в ліцеї √4. Після школи я мріяв вступити до училища √14 навчатися професії , про яку давно мріяв. Але війна зруйнувала мирне буття і через постійні обстріли міста ми змушені були виїхати у безпечне місце, ставши внутрішніми переселенцями . Однак вчасно зорієнтувався і знайшов шлях таки вступити до закладу.
Тож сьогодні я маю змогу здобувати професію (шкода , що дистанційно), але то не заважає мені опановувати навчальну програму якісно. Є, звичайно, моменти, які мені дуже подобаються : стипендія (яка підсилюється залежно від рівня навчання учня) , завдання без дедлайнів, нові спеціальні предмети, завдяки яким ми маємо стати гарними фахівцями своєї справи. Імпонують і гарні викладачі, особливо подобається з української мови та класна керівниця Марина Миколаївна, яка надихає нас, підтримує морально і має гарне почуття гумору.
     Я дуже сумую за рідним краєм,за дідусем і бабусею, які залишилися в окупації. Дуже хочеться навчатися очно, щоб не було війни, познайомитися зі своїми одногрупниками та викладачами наживо.
%d bloggers like this: