Як порозумітись з поколінням Z ?

Відповідь на це та інші пов’язані з ним запитання шукали педагоги училища на методичному консиліумі «Феномен покоління Z – революція у сфері освіти». До покоління Z належать діти, народженні на початку ХХІ століття. Вони прийшли у цей світ у цифрову епоху і вже ніколи не зможуть уявити своє життя без інтернету та різноманітних гаджетів. Це учні, які сьогодні навчаються в школах, училищах, технікумах. Вони відрізняються від попередніх поколінь, вони не кращі чи гірші, а інші. Тому і підходи до їхнього навчання та виховання повинні бути інші. Адже від того, чого ми їх навчимо і як виховаємо, залежить наше теперішнє й майбутнє.

 Під керівництвом методиста Мединської Н.Л. викладачі та майстри ознайомились з ознаками та специфічними психологічними особливостями цих дітей, опрацювали рекомендації психологів, які допоможуть виробити новий стиль спілкування з поколінням Z, обговорили принципи побудови комфортного освітнього простору для навчання учнів епохи гаджетів і комп’ютерів.

Вправа «Я дякую поколінню Z, яке навчило мене…» допомогла присутнім визнати, що  їм є чому повчитись у своїх учнів.

Наприкінці заходу педагоги дійшли висновків: для уникнення конфліктів і оптимізації навчання треба не тільки знати та розуміти особливості поведінки покоління Z, а психологічно правильно реагувати на неї; трансформувати освітній процес відповідно до рекомендацій зарубіжних і вітчизняних учених, педагогів-практиків; постійно підвищувати власну інформаційну грамотність і використовувати  на уроках сучасні гаджети.

%d bloggers like this: