Місток між минулим і майбутнім

                У ДНЗ «ПТУ № 14 м. Нова Каховка» карбується історична пам’ять.

          22 червня , у День пам’яті і скорботи, в ПТУ № 14 відкрито Регіональний центр військово-патріотичного виховання молоді, серцем якого став Музей історичної правди. У ньому зібрані унікальні артефакти часів Другої світової війни з розкопок на Нікопольському плацдармі, експонати із зони бойових дій  на Сході України. Деякі предмети можна взяти в руки, роздивитись, приміряти каску та бронежилет, сфотографуватися в них, доторкнувшись до  героїчного минулого та трагічного сьогодення. Так формується національна історична свідомість, розуміння вартості нашої землі. Вважаю, що сьогодні це потрібно, як ніколи.

        Як заклад професійної освіти, ми готуємо професіоналів своєї справи, про що свідчать цьогорічні перемоги наших учнів у Всеукраїнському конкурсі «WorldSkills Ukraine» у 4 номінаціях із 8. Але фахівці без любові до Батьківщини – це робоча сила на «експорт». Прикро, що частина  молоді, яка живе і навчається в Україні, не готова розбудовувати свою державу,  не планує тут жити і працювати. Це й не дивно, адже ми живемо у часи ідеологічного вакууму, коли ціннісні орієнтири періоду радянщини давно втрачені, а власні не вироблені. Держава нехтує обов’язком формувати загальнонаціональну ідеологію сучасного українського суспільства.

        Ось і виходить, що за час незалежності виросло не одне покоління манкуртів, запроданців, лжепатріотів, не здатних бачити далі свого носа. Бо хіба громадянин, який знає ціну  цієї  благословенної, щедро политої кров’ю наших славних пращурів, землі, зможе продати хоча б  її частку нащадкам тих, хто вже колись приходів її загарбати? Молодь повинна усвідомити, що цінність нашої землі не вимірюється золотом чи грошовими знаками, її не можна продавати іноземцям! Земля – то наша історія, основа майбутнього для дітей та онуків!

           Приємно, що нашу позицію щодо музейної педагогіки підтримали міський голова В.Коваленко, військово-патріотичний клуб «Каховка» в особі А.Обельця, ГО ветеранів АТО «Біла стріла», з якими ми надалі будемо  тісно співпрацювати. У планах –  організація екскурсій для учнів освітніх закладів  та мешканців міста, створення молодіжного пошукового руху, на зразок скаутів. Саме у такий спосіб  формуватимемо національну самосвідомість сучасної молоді, долаючи історичну амнезію.

            Першими відвідувачами музею стануть наші першокурсники, які прийдуть навчатись за професіями:

На базі 9 кл.

– Верстатник широкого профілю ( обробка металів)

– Електромонтер. Слюсар з ремонту колісних т/з

– Кухар

– Кухар. Кондитер

На базі 11 кл.

– Слюсар з ремонту колісних т/з.   Електромонтер.

– Кухар. Кондитер

– Нянька. Гувернер

м.Нова Каховка; пр-т Перемоги,7-д ( р-н «Сокіл»)        0954421604;   0506402090;   0950739007

                                           nkptu14.in.ua         facebook/ ptu14/

                                                   Ігор Сердюк,  директор ДНЗ «ПТУ № 14 м. Нова Каховка»

%d bloggers like this: