Мат – не наш формат

Ще 2000 років тому апостол Павло у своєму посланні до християн писав: «Нехай гниле слово не сходить з уст ваших»… Це означає, що всяке погане слово – це не просто гріх, що загрожує нашій душі, а реальна небезпека для цілого людського організму, ба навіть – для середовища.

Як описано в газеті «За вільну Україну плюс», нецензурні слова і напівблатний жаргон стали звичайним явищем у нашому повсякденні. Матюкаються всі (від дітей до літніх людей) і всюди: на вулицях, на роботі, в навчальному закладі, на базарі, вдома тощо. Та, мабуть, мало хто знає, якої шкоди він собі цим завдає.

В інституті квантової генетики вчені протягом трьох років проводили дослідження, метою якого було виявити вплив слова на людину. За допомогою апаратури слова можна побачити  як електромагнітні коливання, які безпосередньо впливають на властивості та структуру молекули ДНК. Учені зафіксували, що нецензурні слова спричиняють мутагенний ефект, аналогічний радіаційному опроміненню, а також руйнують хромосоми. Зі зміною ядра змінюється також якість клітини тіла людини. Звідси виникають хвороби – фізичні та психічні.

Наприклад, людина постійно використовує у своїй мові лайливі слова. При цьому її хромосоми починають активно змінювати свою структуру. У молекулах ДНК починає вироблятися негативна програма, яка поступово видозмінює саму структуру ДНК. Але саме ці молекули покликані зберігати і відтворювати інформацію, саме вони відповідають за спадковість людини. То що ж ми передаємо у спадок нашим нащадкам?..

Та лайка негативно впливає не лише на людину, яка її вимовляє, а й на навколишнє середовище. Нецензурні слова змінюють структуру води настільки, що якщо нею поливати рослини, вони в’януть і вмирають. А що робиться в нашому організмі після випитої «зарядженої лайкою» води?

Існує думка, що матюки прийшли до нас разом із монголо-татарською навалою, але це не зовсім так. Ще в берестяних новгородських записах можна зустріти слово «матюк» на адресу жінки-блудниці. Тільки воно має там зовсім інший зміст – це ім’я демона, який карав жінок, що чинили блуд. Та й інші лайливі слова на Русі мали також демонічне походження. Наші пращури промовляли їх, закликаючи демонів зла. Отже, використовуючи матюки у своєму лексиконі, люди прикликають зло. Якщо це робити щодня, спочатку в людей з’являться невеличкі неприємності, потім більші, далі виникають проблеми зі здоров’ям і, нарешті, може «зламатися» саме життя. Тож перед тим, як вилаятися, подумайте, чи варте лайливе слово вашого здоров’я.

        Бібліотекар училища Філіпенко О.С. вважає, що вкрай необхідна профілактика та корекція лихослів’я в учнівському середовищі. Тому виставка під назвою «Мат – не наш формат» сприяла  формуванню негативного ставлення до лихо­слів’я. Завдяки матеріалу, який представлений увазі учнів, вони вчаться керувати власними емоціями, контролювати гнів, поважати почуття інших. Хочеться вірити, що виставлені матеріали допоможуть молоді свідомо ставитись до вибору слів для адекват­ного вираження власних почуттів.

%d bloggers like this: